2021. Mag hava (Október) 28.-a - Simon, Szimóna, Júdás, Tádé neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés
20th Century Fox Emlékház - Makultur.hu
Ajánlók

Sajtóközlemény - 20th Century Fox Emlékház
Magyar Kulturális Örökség Alapítvány

A 20th Century Fox filmgyáróriás alapítója halálának 60. évfordulója alkalmából a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány bejelenti, hogy Fox (Fried) Vilmos honi szülőházának fölújítását és abban - a szülőház berendezésén, hangulatának fölelevenítésén túl - egy modern filmmúzeum kialakítását is kezdeményezi. Kezdeményezésünkhöz bármilyen támogatást - kormányzati és magánfölajánlást is - szeretettel fogadunk.

Tolcsva, a szülőfalu önkormányzatának támogató, együttműködési szándékáról biztosította az alapítványt Csoma Ernő polgármester úr, akivel a tárgyalások ezügyben már korábban megkezdődtek.

Fox (Fried) Vilmos szülőháza áll, bár ma már erősen fölújításra szorul! Jobb sorsát várja a boráról is méltán híres magyar Tolcsván. Az épület jelenleg vegyes tulajdonban van. A tulajdonjog rendezése és állagának fölmérése után megkezdődhet a tervezés. Az alaptervezet lehet: a felújított szülőház az eredeti állapothoz hasonló környezet kialakításával, a hagyaték bizonyos darabjainak kiállításával. Egy távlati terv azonban egy jóval nagyobbívű „médiamúzeum" kialakítása irányába mutat, mely a legelsőtől legmodernebb Fox-filmek és a kezdetitől a mai Fox-technikák bemutatásáig számtalan dolgot felölelhet.

Fox (Fried) Vilmos a modern filmvilág megalapítója igazán megérdemli, hogy szülőháza fönnmaradjon és más nagyságokhoz hasonlatosan rajongók zarándokhelyévé váljon. A film maga is látványos téma és a ma is működő filmgyár olyan darabokat produkál, mellyel ez a szülőház egy átlagos, „csendes" múzeumnál sokkal többet és izgalmasabb adhat majd a látogatóknak.

Fox (Fried) Vilmos szülőháza a magyar kulturális örökség része. Vidéki magyar ház, melyből szülöttével egy új világ nőtt ki, és egész gondolkodásunkat átalakította. Magyarországnak pedig - jelen helyzetében - különösen szüksége van nagy szülötteinek emlékezetére, ahogyan a világnak is szüksége van a felemelő példákra, amilyen Fox (Fried) Vilmos üstökösszerű tündöklése is volt, és amilyen fényes és látványos szellemi öröksége ma is.
Reméljük, hogy hamarosan már nem csak a Fox filmgyár vetítőterme falán lesz (magyar és angol nyelven) olvasható az 1927-es sikerfilm, a Hetedik mennyország nyitó mondata: "Azoknak, akik elindultak a mélységből a magasba, a csatornából a csillagok felé, a Bátorság létráját kell megmászniuk".

Tisztelettel:
Dr Szabó László
Magyar Kulturális Örökség Alapítvány
alapító
www.makultur.hu
2012.05.14.

Tolcsva.hu