2019. Ígéret hava (Május) 24.-e - Eszter, Eliza neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés
Hunza - Hun - Magyar ív - Makultur.hu
Ajánlók

1974 Föld (szeptember) hava 25.-e gyászos dátum - A Hunza állam megszűnése napja.

A Baltit erőd Hunza-völgyben

Félezer éves fönnállás után Pakisztán bekebelezte Hunzahont. A hunzák országát. A Zulfikar Ali Bhutto vezette paki kormány 1974 végére megszállta és bekebelezte Nagar és Hunza hercegségeket. A hunzák a Hunza folyó mentén, annak meredek völgyében élnek. Egyebek közt egészségességükről és rendkívül hosszú életükről híresek. Egy teljesen egyedül álló, rokontalan nyelvet, a burusaszki nyelvet beszélik. Műveltségük és írástudásuk messze fölülmúlja a megszálló Pakisztán átlagát. Nem csak a nevük hasonló! Gyakran elhangzik, hogy - nem is olyan távoli rokonainknak, - a hunok leszármazottainak ,így a magyarok rokonainak tekintik magukat. A hunzák, vagy hunzakutok, hunzakotok, hunzukutok, olykor hunzuk (hunza népcsoport, burusó, burusa, brusó emberek, burusaszki-nyelven: ہنزہ) nevének eredete tibetiül "hun"-"za", vagyis "a hunok szállásterülete". Burusaszkiul (hunzául) "húntsz" a `visszacsapó íj`; így "Húntsz-za" `a (visszacsapó) íj hazája`, azaz `Az íjasok hazája`. A Karakorum (hegység)ben, a Hunza folyó mellett (Hunza-, Nagar-, Jaszin-völgyben), egy nehezen megközelíthető hegyvidéki részen (7900 km2) élnek, a zűrös pakisztáni, orosz, kínai határ találkozásánál a hegyek között, melyek átlag magassága hat-hét és fél ezer méter. Életterük egy termékeny völgy, melyet az év nagy részében lehetetlenség megközelíteni. A b(u)rusók túlnyomórészt muzulmánok.  Egyes feltételezések szerint a fehér hunok, Attila népéből kivált csoport leszármazottai a hunzák, akik ekként az ősmagyarokkal rokonságban álltak.

A fehér hunok (heftaliták) által uralt területek 520 körül. Valószínűleg itt éltek a besenyők is a heftaliták uralma alatt. A hitük szerint a középső világ a mi világunk, amiben élünk; van ezen kívül hét alsó világ és hét fölső világ (a népmesei hetes szám egy másik hunoktól származó hagyományban!), a legfelsőben lakik "Insáan", a Lelkek Ura, és az ő "hímzése" a Tejút. A tündérek a miénkhez legközelibb világ lakói, ezért ők könnyen átjöhetnek. Uralkodójuk a Tündérkirálynő, aki az Ultar-hegy tetején lakik kristálypalotájában. Itt valósulhat meg a világok közötti átjárás. Aki eddig megpróbálta megmászni az Ultart, mind szörnyethalt. Ez a világ legmagasabb még megmászatlan hegycsúcsa.

A Hunza csúcs középen, balra tőle a Bublimotin, azaz a "Hölgyujj", jobbra pedig az Ultar délnyugati gerince a Karakoramban. A hunzák egy magányos, de büszke nép, amely vallja magáról, hogy a hunok leszármazottai, az úgynevezett fehér hunok (heftaliták) utódai. A hunzák szőkék, barnák, vörösek, feketék; kék, zöld és barna szeműek, arcvonásaik pedig feltűnően különböztek a belső-ázsiai törökös és a déli, indiai, vagy pastu-iráni arcok vonásaitól. Államiságuk elvesztésekor szocialista államvezetésünk természetesen gyáván hallgatott, nem emelte föl a szavát sem a "népek elnyomása" ellen, sem pedig rokonaink védelmében. De hát ilyen a "modern" magyar diplomácia már több, mint fél évszázada. Egy olyan ország, melynek saját jellegzetes (karakteres) külpolitikája, vagy diplomáciája nincsen, tulajdonképp nem is létezik. Talán ez is közös vonás: a magyar önállósága is teljességgel kétséges. Csak éppen a hunzák egy atomhatalom nyílt megszállása alatt élnek. A cuclizmust követő deformkor magyar kormányai sem foglaltak állást Hunza és Nagar államok függetlensége mellett... Mire is számíthatnak szegény elárvult hunzák, ha már utolsó, még megmaradt rokonaikra sem?! Talán volna mit tanulnunk egymástól! Érdemes lenne legalább észrevenni őket, és figyelmünkkel kísérni (ezernyi haszontalanság helyett) őket, romlatlan, tiszta életüket... Többre hivatott nemzetünk megmaradt gyökérzetének ápolásával talán a mi életünk is megtisztul, megszépül majd... Szebb Jövendőt kíván hunnak és magyarnak: Dr Szabó László Magyar Kultúrális Örökség Alapítvány www.makultur.hu Egyedülálló, rokontalan nyelvüket - melyet biltum, brusaszki, buruca(sz)ki, burus(a)ki, khadzsuna és kundzsut neveken is emlegetnek összesen kb 90 000-en beszélik a 2000-es adatok szerint. Nagar (nagir), hunza és jaszin nyelvjárásokban...

A megszállt Gilgit-Baltisztán-terület - a világ egyik legnagyobb nyelvsűrűségű térségének - nyelvterképe:

Ajánlott olvasmányok:

  1. http://hungarianrealnews.com/tortenelem/hunzak.html
  2. http://magyarno.com/attila-nepebol-kivalt-osmagyar-rokonaink-a-hunzak/
  3. Tündérek kihalófélben: Szemelvények Hunza szellemi néprajzkincséből László Koppány Csáji Napkút, 2004
  4. Tündérek kihalófélben: Hunok történelme és utódnépei László Koppány Csáji Napkút, 2004
  5. Ralph Bircher: Hunsa
  6. http://drimmun.com/hosszu-eletu-nepek/a-hunzak-100-evig-elnek.html
  7. John Robbins : Százévesen egészségben , 320. oldal
  8. Szegedem.hu